Indien je zelf ervaart dat je moeite heb met je gedrag rond voeding, wees er dan snel bij om hulp in te schakelen, want de juiste aanpak in een vroeg staduim van eetproblemen verhoogt de kans op genezing duidelijk en kan heel wat moeilijkheden voorkomen!
Ik sta steeds open om met resect en vertrouwen te luisteren naar je verhaal.
Er kan gewerkt worden rond:
- Bewustwording van je probleem
- Lichamelijke gevolgen van je ondervoeding in kaart brengen
- Je motivatie verhogen om te stoppen met je eetprobleem
- Concrete behandeldoelen bespreken
- Persoonlijk behandelplan opstellen, stap per stap
- Werken rond terugvalpreventie
HOE ZET JE EEN PERFECT KOPJE THEE?
LOS OF BUILTJES?
Gebruik steeds losse blaadjes. Deze leveren de lekkerste thee omdat de blaadjes het best de aroma’s vasthouden. In builtjes zitten gebroken blaadjes met vaak “restjes”, bijna verpulverde stukjes. Heel wat vluchtige aroma’s zijn al deels vervlogen. Goede thee koop je in een speciaalzaak waar hij wordt bewaard in luchtdichte blikken.
WELKE POT?
Gebruik een eenvoudige porseleinen of glazen theepot met eventueel een ingebouwde zeef voor de teut. Zo kan je groot- en kleinbladige thee gewoon los in de theepot gooien. Het mooist is een glazen theepot omdat je dan de blaadjes in volle vrijheid ziet ronddobberen op de bodem van je theepot.
WELK WATER?
Het water bepaalt mee de kleur, geur en smaak van de thee. Gebruik zacht water of mineraalarm water, met een droogrest van minder dan 50 ml/l. Voorbeelden zijn Spa Reine, Mont Calm, Montille (Delhaize), Glacier, Voss en Mont Roucous. Thee gezet met zacht water is veel helderder en geuriger en heeft een vollere smaak dan thee gezet met middelhard water. Kraantjeswater is volledig uit den boze want het maakt de thee donkerder en bitter, legt er een olieachtig vel op en laat een vieze rand achter in het kopje.
DE BEREIDING?
Reken 1 el thee voor 1 l water. Warm het water op tot 90°C. Laat de thee minimum 15, liever 30 minuten trekken. Dit is de tijd die de antioxidanten nodig hebben om “los” te komen.
GEZOND EN ENERGIEK DE WINTER DOOR.
Korte, donkere en regenachtige dagen hebben niet alleen een invloed op je humeur, ook je lichaam kan eronder lijden.
Hoe voorkom je winterblues, die ondefinieerbare melancholie die tijdens de donkere wintermaanden op je schouders weegt?
Hier alvast enkele tips om ervoor te zorgen dat je energiek en gezond de winter doorkomt.
EET VOLDOENDE GROENTEN EN FRUIT
* Verse groenten en fruit zijn ware energiebommen (vitaminen en mineralen), en vriendelijk voor de lijn! Het is aangeraden om dagelijks 5 porties groenten en fruit te eten, dit zou ons beschermen tegen allerhande ziektes. Ze zijn alzo dan ook de ideale tussendoortjes.
NEEM BEWEGING
* In de winter is de verleiding groot om binnen te blijven en je met een warm dekentje voor tv te nestelen. Toch is het belangrijk dat je regelmatig actief beweegt. Uit onderzoek blijkt dat sporten depressie kan tegengaan.
* Er is geen eenvoudigere of betere manier van bewegen dan dagelijks een fikse wandeling. Maak er een gewoonte van om na je lunch een wandeling te maken. Dat is niet alleen goed voor je spijsvertering, je wordt ook minder vatbaar voor ziektes, je voelt je geestelijk sterker en je kan je beter concentreren. En vergeet niet, als je iets gezond gedaan hebt, ga je ook makkelijker gezond gaan eten!
GA OP TIJD SLAPEN
* In plaats van s’avonds laat te blijven zappen voor tv, kruip eens op tijd in bed. Het is veel beter om s’avonds wat vroeger te gaan slapen, dan lang te blijven liggen ’s morgens.
GENIET VAN HET ZON-LICHT
* Op een grauwe winterdag krijg je 10 maal minder licht dan op een zonnige dag, en zo kan je biologische klok verward geraken. Gevolg: je voelt je moe op het moment dat je moet opstaan. Dat heeft te maken met het slaaphormoon melatonine dat onder invloed van daglicht onderdrukt wordt.
* Ook in de winter komt de zon nog vaak achter de wolken piepen! Geniet er dan van! Schuif je stoel, tafel, zetel, zelfs je bureau, zodanig dat je de zon op je voelt schijnen. Dit is echt heilzaam, ook al is het maar enkele minuten (liefst meermaals) per dag.
BEPERK SUIKER, KOFFIE EN ALCOHOL
* Teveel suiker veroorzaakt schommelingen van je bloedsuikerspiegel en dat maakt je moe en lusteloos. Bovendien onttrekt suiker mineralen en andere voedingsstoffen uit je lichaam, wat tot tekorten kan leiden.
* Winterdepressie lokt vaak grotere eetlust uit en een sterk verlangen naar suiker. Grijp dan naar fruit, het zal je trek naar zoetigheid evengoed stillen.
* In kleine dosis maakt cafeïne je monter en bevordert je goed humeur. Probeer je wel te beperken tot 2 à 3 tassen per dag, want teveel cafeïne kan leiden tot een slechte spijsvertering, moeheid en lusteloosheid.
* Probeer ook alcohol te beperken, want ook weer: overdaad schaadt.
DOE LEUKE DINGEN
* Zorg voor andere verwennerij dan "voeding". Er zijn nog zoveel leuke dingen die je kan doen buiten naar overbodige voedindsmiddelen te grijpen. Wat je doet speelt geen rol. Als je maar iets kiest wat je graag doet! Omdat je dan volledig gefocust bent verzet je je zinnen en herlaad je je batterijen. Een uitstekend middel om niet naar voeding te grijpen en om piekeren tegen te gaan.
* Enkele tips:
* een lekker relax bad met bijhorende verzorging of in tegendeel een verkwikkende douche. * wandelen, danse, joggen, fietsen, zwemmen, yoga, ...
* creatieve bezigheden: tekenen/schilderen, schrijven, knutselen, breien, fotograferen, ... * * muziek, mooie literatuur of poëzie, leuk tijdschrift.
* tuinieren, puzzelen, kruiswoordraadsels, kaarten, ...
* bioscoop, teater, musea, shoppen, ...
* Me-time is belangrijk voor je psychologisch evenwicht, geeft kracht, rust en wijsheid!
WEES POSITIEF INGESTELD
* Goedgehumeurdheid is niet aangeboren, maar aangeleerd! Met andere woorden: aan dat goed humeur en gelukzalig gevoel kan je werken. JE GELUK LIGT IN JE EIGEN HANDEN. Laat je geluk niet volledig van anderen afhangen.
* Probeer zelf positief ingesteld te zijn en de negatieve gedachten zoveel mogelijk te mijden. Probeer ook de juiste mensen te ontmoeten. Er zijn mensen die energie van je vreten, maar ook die het je geven. Omgekeerd geldt dat ook: straal je zelf optimisme uit, dan zal je sneller blije mensen aantrekken.
* Alzo zal je ook beseffen dat een gezonde voedings-en levenswijze veel meer voordelen dan nadelen biedt.
VERWEN JEZELF MET ETHERISCHE OLIËN, KRUIDEN, LEKKERE GEURTJES, ...
* Douche je met sinaasappelaroma’s. De geur verfrist je hoofd en verjaagt vermoeidheid.
* ’s Avonds een beetje lavendelolie in bad zorgt er voor dat je heerlijk gaat slapen. Vooral als je nog enkele druppeltjes lavandelolie op je hoofdkussen druppelt.
* Gember is een échte opwarmer. Staat allang gekent om zijn geneeskrachtige werking en heerlijke geur. Een stukje in een hete kop water is een heerlijke thee. Verder werken saffraan, kaneel en ginseng, maar ook pepermunt en eucalyptus opwekkend.
* Er bestaan hartverwarmende en weerstandsverhogende kruidenthee’s in verschillende soorten. Weer geldt: smaken en geuren verschillen, kies wat bij jou past en jou goed doet.