opleiding conventie eerstelijns
juni 2024
Via het netwerk Yuneco heb ik de voordelen ingezien om als geconventioneerde dietiste te werken bij jongeren met een eetstoornis.
Ondertussen ben ik geregistreerd en kunnen die jongeren 15 consultaties volledig terugbetaald krijgen door de Riziv. (2x 60 en 13x 30 minuten)
Workshop motiverende gespreksvoering
23/02/2024
Ik volgde de workshop motiverende gespreksvoering rond HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing - ELZ AMALO.
Het was boeiend, ik ga de tools gebruiken mijn praktijk.
Concreet:
- vanaf nu kan je een persoonlijk verwijsbriefje voorgeschreven krijgen voor een Beweging Op Verwijzing bij een beweegcoach in je buurt.
- testen van je risico op diabetes type 2 met de FINDRISC: een korte vragenlijst om je risico op diabetes type 2 te testen. We bespreken samen het resultaat.
Voordracht gegeven: nooit te oud voor gezond gedrag
11/04/2023
Voor de bewoners van de serviceflats en het woonzorgcentrum "De Oase" te Opwijk gaf ik een voordracht rond gezonde eet- en leefstijl op oudere leeftijd.
Bedankt senioren voor jullie interactie en interesse.
Het was een boeiende en leerrijke namiddag.
Diploma cognitieve gedragstherapeut behaald
08/01/2023
Alleen spreken over wat wel mag en wat niet mag i.v.m. voeding is onvoldoende.
De tijd van diëten is voorbij.
Tegenwoordig is het beter om te kiezen voor een ander gedrag, andere gedachten en andere gewoontes, kortom een gezondere levensstijl.
Zo voelen mensen zich beter en hebben minder emotionele stress.
Redeneringsfouten leren inzien en niet helpende gedachten leren ombuigen naar helpende gedachten is noodzakelijk voor een duurzaam resultaat.
Met mijn opleiding van cognitieve gedragstherapie kan ik als diëtiste mijn cliënten nog beter bijstaan.
Zo worden gedrag, gedachten en gevoel geïntergreerd tijdens de gesprekken.
We proberen blokkades op te ruimen en alzo te komen tot een beter gedrag en betere resultaten.
Symposium Obesitaskliniek: deelname
19/10/2022
De obesitaskliniek AZ Sint-Blasius gaf hun eerste najaarssymposium.
Doorheen de avond brachten verschillende medische disciplines hun ervaringen en inzichten op de gevolgen van (morbide) obesitas.
Ik was deelnemeer en heb de kans gehad om die avond ook te netwerken met artsen uit de buurt, bedankt!
Masterclass Emotioneel eten: deelname
05/10/2022
Ik volgde de studiedag Causes of emotional eating van Prof. Dr Tatjana van Strien.
Het was zeer verhelderend en goed wetenschappelijk onderbouwd.
Zij is een experte wereldwijd in haar vakgebied!
Ik ga de recente inzichten goed gebruiken tijdens mijn consultaties, een meerwaarde!
Voordracht gegeven: voedingsadvies voor senioren
18/03/2022
Ik gaf in De Oase te Opwijk een voordracht voor de bewoners van het woonzorgcentrum en de serviceflatten.
Het was een leuke, gezellige en boeiende namiddag.
Bedankt senioren voor jullie interesse en interactie!
Voordracht gegeven: infosessie voedingsdriehoek
23/02/2022
Ik gaf een voordraccht voor het buurtcomité Het Lab Gods te Lebbeke.
Er was een goede interactie, veel tips en trics werden besproken.
Terugvalpreventie: deelname opleiding
05/10/2021
Ik volgde de opleiding "Terugvalpreventie bij Anorexia Nervosa"
Na het afsluiten van de behandeling heeft de patiënt met anorexia één missie: 18 maanden terugvalvrij blijven, dan is de kans op terugval vrijwel terug naar 0.
Een behandeling is niet af voordat er gewerkt is aan terugvalpreventie.
Ik zal de patiënt van de juiste informatie voorzien, motiveren en activeren om met een persoonlijk stappenplan de juiste actiepunten te zetten.
09/09/2021
Ik volgde de opleiding rond identiteit georganiseerd door eetexpert.
Wat is een gezonde identiteitsontwikkeling?
Wat gebeurt er met die identiteitsontwikkeling als er een eetstoornis is?
Hoe kunnen we haperingen in die identiteitsontwikkeling herkennen?
Hoe kan gewerkt worden aan een gezond lichaamsbeeld en meer zelfwaardering?
Opleiding gevolgd: behandeling bij eetstoornissen
08/06/2021
Ik volgde de uitgebreide opleiding bij Eetexpert om mijn cliënten met eetstoornissen/eetproblematiek zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Deelname aan opleiding: buikpijn bij kinderen
16/03/2021
Kinderen klagen vaak over buikpijn. Ook in onze praktijken worden we vaak geconfronteerd met de hulpvraag ‘Buikpijn’.
Het probleem is dat de ernst en de oorzaak van buikpijn niet altijd meteen duidelijk zijn.
Bovendien is buikpijn bij kinderen niet steeds te wijten aan een probleem in de buik.
Baby’s kunnen veel last hebben van krampjes, avondkolieken, reflux, last bij overgang naar vaste voeding.
Bij lagere schoolkinderen spreekt men van een incidentie van 10 tot zelfs 60% met regelmatig last van buikpijn.
Behalve buikpijn hebben deze kinderen vaak ook andere klachten zoals misselijkheid, verstopping of diarree.
Kinderen klagen echter nooit zomaar over buikpijn. Ook al is er geen lichamelijke oorzaak, er is altijd een verklaring voor de buikpijn.
Veelal bieden gezonde voeding, met aandacht voor regelmaat, niet te grote porties, voldoende vezels en water, genoeg bewegen en de nodige rust soelaas.
Vaak is een specifiek dieet niet nodig, maar wat met voedselovergevoeligheden, prikkelbare darm …
Na de lezingen van onze sprekers prof. Dr. Elisabeth De Greef (VUB) en diëtiste Charlotte Matton (Kinderallergiecentrum Maria Middelares Gent),
heb je de nodige handvaten voor een adaquaat en doordacht antwoord op de hulpvraag van je patiënt
Bron: uitnodiging bijscholing Allergie Dietisten
Deelname aan basisopleiding: eetstoornissen voor diëtisten
februari 2021
Ik volgde 4 vormingsdagen georganiseerd door Eetexpert:
Basisopleiding Deel 1:
Screening, invoegen, motiveren
Sprekers: Ilse Ulens, Nena Van Hemelryck, Lien Joossens, An Vandeputte
Basisopleiding Deel 2 :
Anamnese en diagnose
Diëtistisch onderzoek en diagnose
Srekers: Lieve Pensaert, An Vandeputte
Basisopleiding deel 3:
Opmaak van een behandelingsplan op maat
Sprekers: Ilse Ulens, Nena Van Hemelryck, An Vandeputte en 3 praktijkhelden
Basisopleiding deel 4:
Toepassing zorg op maat & multidisciplinair samenwerken
02/11/2020
20/08/2020
Het is voor iedereen een onzeker periode.
Wat we wel weten, is dat goed voor onszelf zorgen héél belangrijk is!
Hoe verleidelijk het ook is om de teugels te laten vieren - zowel met het virus als met ons eetpatroon - weten we dat de gevolgen vaak minder leuk zijn.
Pas goed op jezelf en op de mensen om je heen.
Voor veel mensen is deze "terug naar school of werk" tijd hét moment om hun eigen gezondheid aan te pakken.
Heb je kilo"s teveel, weinig energie, last van emotioneel eten, prikkelbare darm of gevoelige maag, voedselovergevoeligheid, afwijkende bloedwaarden, ... ?
Maak dan eens een afspraak om te zien hoe we met kleine eenvoudige stappen reeds verbetering kunnen bekomen.
Uitleg, recepten, tips kunnen je op weg helpen om je beter in je vel te voelen en meer energie te krijgen voor "leuke dingen" in je leven.
Veel goede moed om de stap te zetten !
Hou je gezond en gelukkig,
Krista
Deelname aan tweedaagse studiedag : eetbuien- eetstoornis
07/02/2020
Hogeschool Gent, 07 februari 2020
spreker: Trees Peersman
De aanpak van eetbuien en de werking van ons brein hierbij maar ook de belangrijkste karakteristieken die gelinkt zijn aan eetgedrag zoals perfectionisme, hoogsensiviteit, zwart-wit denken, innerlijke criticus... werden bekenen op deze studiedag.
Op die manier kunnen wij onze clienten bepaalde inzichten en een bredere kijk op de invloeden van eetgedrag meegeven.
Deelname aan studiedag: eetgedrag
29/01/2020
Hogeschool Gent, 29 januari 2020
spreker: Trees Peersman
Enkel voedingsadvies werpt op lange termijn niet altijd vruchten af.
Tijdens deze studiedag werden vele facetten die het eetgedrag kunnen beinvloeden uitgebreid besproken.
De bredere kijk en een goed therapeutisch inzicht voor bepaalde karakteristieken en problematieken werd toegelicht.
Voedings- en gezondheidscongres
22e Voedings- en gezondheidscongres.
Deelname aan studiedag: voeding en schildklier
25/03/2019
Hogeschool Gent, 25 maart 2019
Spreker: Veronique Liesse
Belang van een goede schildklierwerking.
Wat kunnen symptomen zijn van een slechte werking
Wat zijn betrokken nutriënten ?
Bloedwaarden?
Voeding en fytovoeding?
Levensstijl en schildklier?
Wetenschappelijke info die zeer boeiend was.! Ze kan ons op weg kan helpen naar een gezond en energiek lichaam.
Voordracht gegeven: Gezonde eet-en leeftips voor senioren
2 april 2019
Opwijk, 02/04/2019
Spreker: Krista Vandersappen
Zorgcampus Opwijk “Den Hopstaak” organiseerde een voordracht rond gezonde voeding.
Ik sprak een grote groep geïnteresseerde senioren toe!
Het was een boeiende namiddag,
er was een goede interactie en ze gingen hun best doen om enkele tips toe te passen !
Deelnemer : week van de diëtist 2019
14-18 maart 2019
Deelnemer van week van de dietist 2019
Deelname aan studiedag: voeding bij ontstekingen
Gent, 12 oktober 2018
spreker: Veronique Liesse
verschillende soorten ontstekingen: hun oorzaak en mechanismen
laaggradige ontstekingen: oorsprong van 80% van de chronische en degeneratieve ziekten
de link tussen laaggradige ontstekingen en oa. obesitas, darmgezondheid, insulineresistentie, hypothyroidie ...
voedselbeheer bij laaggradige ontstekingen
wat is het belang van vetzuren?
wat is de rol van vit D, magnesium en selenium?
noten, groene thee, kurkuma, pro- en preboitica, geneeskrachtige kruiden: wat zegt de wetenschap over deze superfoods?
Deelname aan studiedag: adviezen bij voedselallergie en intolerantie
Grobbendonk, 09/10/2018
studiedag georganiseerd door de "allergieDietisten"
Plenaire sessies: koemelkallergie: IgE-gemediteerd en niet-igE-gemediteed
melkladder: veilige introductie van koemelk
voedselallergie en voedselintolerantie
Workshops: casussen koemelkallergie
provocatie
alternatieven fodmap, kippenei, koemelk, tarwe
casussen pseudo-allergie
anafylaxie, ethische aspecten
effect van pro- en prebiotica op het microbioom
Kookworkshop gegeven: groente zoekt kok
22/02/2018
Merchtem, 22 februari 2018
Spreker: Krista Vanderstappen
De school Sint Donatus uit Merchtem richtte naar aanleiding van haar gezondheidsdag een kookworkshop in voor leerlingen uit het vierde jaar ASO.
Eerst werden veel praktiche tips besproken om meer groenten te leren eten en te apprecieren,
nadien hebbben ze 4 gezonde recepten bereid en kunnen proeven.
Lezing gegeven: gezond eten en leven, ook voor senioren
08/02/2018
Buggenhout 8 februari 2018
Spreker: Krista Vanderstappen
Femma Bugenhout organiseerde een voordracht voor haar leden.
Gezond eten en leven kunnen we op alle leeftijden.
Het was een geslaagde en boeiende avond met heel veel interactie van het publiek.
Commissielid van reflectie dag hogeschool Odisee
13/11/2017
Als afgevaardige van de zelfstandige dietisten mocht ik mijn expertise gebruiken om de school tips te geven.
Zij zullen deze gebruiken bij het opmaken van hun toekomstplannen.
Het was een fijne ervaring om te voelen hoe de school kwaliteit hoog in het vaandel wilt dragen.
Lancering nieuwe voedingsdriehoek
19/09/2017
Hij is er: de vernieuwde voedingsdriehoek.
Op zijn kop gezet, door elkaar geschud en verduurzaamd.
Sojaproducten deden hun intrede en er werd een bewegingsdriehoek aan toegevoegd.
In tegenstelling tot de vorige driehoek vermeldt de nieuwe geen porties om verwarring te voorkomen , dit omdat de hoeveelheden zeer sterk individueel bepaald worden.
Daarom zegt de nieuwe driehoek enkel wat we beter meer en minder eten.
De oude driehoek maakte geen onderscheid tussen de eiwitbronnen.
Bij de nieuwe driehoek krijgen peulvruchten, vegetarische produkten een belangrijke plaats.
Vis en wit vlees zijn te verkiezen boven rood vlees.
Noten en gezonde plantaardige olien krijgen een prominente plek.
Ultrabewerkte producten als frisdrank, snoep, gebak, snacks, fastfood en alchol uit de driehoek gevallen.
ze zitten in de rode cirkel met de boodschap "zo weinig mogelijk"
Deelnemer week van de diëtist 2017
20 maart - 25 maart 2017
deelnemer van de week van de dietist 2017
17/11/2016
Kookworkshop " niet alledaags"
Treed buiten je culinaire comfortzone!
Niet alledaags, ongewoon, bijzonder, zelfs in de keuken.
Eenvoudig te bereiden en toch lekker.
Onder vakkundige begeleiding van diëtiste Krista Vanderstappen maken we een gans menu.
Zalmousse /Hapje met kikkererwtenpasta /tonijspread
∼
garnalen-mandarijn cocktail
∼
pompoensoep "niet alledaags"
∼
vis op Siciliaanse wijze
∼
warme appelcider met dadeltruffel en kokosbolletje
Natuurlijk zetten we ons nadien aan de tafel om deze "niet alledaagse" gerechten te proeven.
De recepten van die avond zijn te vinden bij "recepten" op deze site.
Gezonde voeding voor senioren
18/11/2016
Nijverseel, 18 November 2016
Spreker: Krista Vanderstappen
voordracht voor KVLV Nijverseel.
Kookworkshop : broodbeleg berelekker
05/11/2016
Asse, 5 November 2016
Spreker: Krista Vanderstappen
Het is niet zo eenvoudig om kinderen iedere dag hun aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te laten eten. De portie verspreiden over verschillende momenten op de dag is een goede oplossing. We willen je graag inspireren met een aantal gezonde broodbelegtips die de trditionele boterham met kaas of choco kunnen vervangen.
In deze workshop ga je samen met je kind aan de slag en maak je de lekkerste boterhammen. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar en een begeleide ouder
in samenwerking met cc Asse en Logo Zenneland
30/09/2016
Opwijk, 30 september
Spreker: Krista Vanderstappen
29/05/2016
Het was een lekkere en gezonde ervaring eens te ontbijten in "het huis van de toekomst".
Welbedankt Alpro !
Commissielid reflectie dag hogeschoolOdisee
mei 2016
Gedurende de maand mei was ik actief in de peer reviewcommissie,
dit voor de hogeschool Erasmus te Brussel, opleiding voedings- en dieetkunde.
De school heeft een gedreven team dat gaat voor de student en de kwaliteit van de opleiding.
Er is een open en constructieve sfeer waardoor de school ons vertrouwen gewonnen heeft.
Een school om aan te bevelen!
Deelnemer week van de diëtist 2016
27/03/2016
De opendeur was geslaagd! Iedere patiënt kon een wafeltje met gezonde vetten nuttigen en fris citroenwater drinken. Tevens werden er folders en staaltjes uitgedeeld.
gezond ontbijt bij gezinsbond Affligem
20/03/2016
Ook in Affligem werd een gezond en gezellig ontbijt georganiseerd. Dit initiatief werd voor de eerste keer georganiseerd door de Gezinsbond op 20/03/2016 van 8.30 tot 11 uur.
Om de bezoekers bij de staan met een woordje uitleg, was ikzelf en een collega diëtiste aanwezig. Iedereen kon beroep doen op ons deskundig advies. Een aanrader om volgend jaar ook aanwezig te zijn!
Deelnemer week van de diëtist 2015
14-20 Maart 2016
THEMA: MYTHES ROND GEZONDE VOEDING.
Van 14 tot 20 maart 2016 vindt de 12de editie van de week van de diëtist plaats, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Het thema dit jaar is: “Nonsens! Laat je niets wijsmaken, vraag raad aan je diëtist.” Jullie kunnen een afspraak maken (0477299672) om tijdens die week een gratis kennismakingsgesprek te hebben van 15 minuten.
Eén van de bekendste mythe: "Aardappelen zijn dikmakers, is echte nonsens!"
Het doel van dit thema is bepaalde mythes rond gezonde voeding te ontkrachten om zo de juiste voedingsinformatie in de belangstelling te zetten.
De diëtist is de expert als het aankomt op gezonde voeding!!!
Ben je benieuwd? Maak snel een afspraak.
Participatie bij gezond ontbijt
28 Februari 2016
Er werd weer een gezond en gezellig ontbijt in Opwijk aangeboden, georganiseerd door de Gezinsbond op 28/02/2016 van 8 tot 11 uur.
Twee diëtisten , Krista Vanderstappen en Katrien Vandenbroecke, waren aanwezig om deskundige uitleg te geven.
Het was een groot succes, zeker een aanrader om volgend jaar ook aan deel te nemen!
Workshop gevolgd: mindfull eating
3 December 2015
Door Caroline Baerten Mindful eating is ontstaan uit Mindfulness, een wetenschappelijke methode die doeltreffend helpt om beter om te gaan met fysieke pijn en psychische problemen zoals stress, angst, depressie...
Dankzij mindful eating ontdek je zelf vele inzichten over je eetgewoonten en waar je persoonlijke stoorzenders zijn.
Het innerlijke bewustzijnsproces helpt je om elke dag opnieuw duurzame en de meest evenwichtige keuzes te maken.
Tijdens de consultaties tracht ik deze inzichten te integreren in mijn aanpak.
Kookworkshop gegeven: seizoensgebonden producten op je bord
19 November 2015
MINDER COURANTE VERWERKING VAN SEIZOENSPRODUCTEN
Spreker: Krista Vanderstappen.
Organisatie: gemeente Opwijk
Terwijl de klimaatsverandering de seizoenen in de war stuurt, dromen we tijdens de donkere winterdagen volop van de lente en stellen we ons vaak de vraag: welke groenten en fruit zijn seizoensgebonden en wat eten we best wanneer?
Diëtiste Krista helpt ons hierbij. In groepjes bereiden we, onder vakkundige begeleiding, een eigen driegangenmenu bestaande uit een voorgerecht, soep en hoofdgerecht. Natuurlijk zetten we ons aan tafel om al dit lekkers te proeven. We sluiten af met een lekker kopje verse thee of een kopje koffie met vers gemalen bonen. De recepten van die avond zijn te vinden bij “tips” / “recepten”
Deelnemer week van de diëtist 2014
24-29 Maart 2014
Thema : Gezond tussendoor Van 24 tot 29 maart 2014 zetten de deelnemende diëtisten hun deuren open voor alle geïnteresseerde bezoekers.
De Week van de Diëtist, nu al aan zijn tiende editie, is de ideale gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de manier van werken van de diëtist en dit gedurende een kennismakingsgesprek van 15 minuten gratis aangeboden.
Medewerker aan onderzoek voedingsgewoonten
2014
ONDERZOEK VOEDINGSGEWOONTEN BELGISCHE BEVOLKING
Momenteel ben ik naast het werk in mijn praktijk ook medewerker van de voedselconsumptiepeiling 2014.
Er zullen 3200 personen in België bevraagd worden over hun voedselinname, leefgewoonten, lichaamsbeweging en voedselveiligheid.
De studie gaat uit van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ( WIV) , deze is een federale instelling. De resultaten verkregen uit de onderzoeken dienen om de gezondheid van de bevolking te verbeteren, te beschermen en op te volgen.
Deelnemer week van de diëtist 2013
18-23 Maart 2013
Thema : Vlees, vis, eieren en vervangproducten.
Van 18 tot 23 maart 2013 zetten de deelnemende diëtisten hun deuren open voor alle geïnteresseerde bezoekers.
De Week van de Diëtist, nu al aan zijn negende editie, is de ideale gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de manier van werken van de diëtist en dit gedurende een kennismakingsgesprek van 15 minuten gratis aangeboden.