studiedag: voeding bij ontstekingen


Gent, 12 oktober 2018

spreker: Veronique Liesse

verschillende soorten ontstekingen: hun oorzaak en mechanismen

laaggradige ontstekingen: oorsprong van 80% van de chronische en degeneratieve ziekten

de link tussen laaggradige ontstekingen en oa. obesitas, darmgezondheid, insulineresistentie, hypothyroidie ...

voedselbeheer bij laaggradige ontstekingen

wat is het belang van vetzuren?

wat is de rol van vit D, magnesium en selenium?

noten, groene thee, kurkuma, pro- en preboitica, geneeskrachtige kruiden: wat zegt de wetenschap over deze superfoods?

studiedag: adviezen bij voedselallergie en intolerantie


Grobbendonk, 09/10/2018

studiedag georganiseerd door de "allergieDietisten"


Plenaire sessies: koemelkallergie: IgE-gemediteerd en niet-igE-gemediteed

                         melkladder: veilige introductie van koemelk
                         voedselallergie en voedselintolerantie

Workshops: casussen koemelkallergie
                  provocatie
                  alternatieven fodmap, kippenei, koemelk, tarwe
                  casussen pseudo-allergie
                  anafylaxie, ethische aspecten
                  effect van pro- en prebiotica op het microbioom

 

kookworkshop: groente zoekt kok


22/02/2018

De school Sint Donatus uit Merchtem richtte naar aanleiding van haar gezondheidsdag een kookworkshop in voor leerlingen uit het vierde jaar ASO.

Eerst werden veel praktiche tips besproken om meer groenten te leren eten en te apprecieren,
nadien  hebbben ze 4 gezonde recepten bereid en kunnen proeven. 

gezond eten en leven, ook voor senioren


08/02/2018

Femma Bugenhout organiseerde een voordracht voor haar leden. 
Gezond eten en leven kunnen we op alle leeftijden.
Het was een geslaagde en boeiende avond met heel veel interactie van het publiek. 

 

 

INTERNE REFLECTIEDAG HOGESCHOOL ODISEE


13/11/2017

Als afgevaardige van de zelfstandige dietisten mocht ik mijn expertise gebruiken om de school tips te geven.
Zij zullen deze gebruiken bij het opmaken van  hun toekomstplannen.
Het was een fijne ervaring om te voelen hoe de school kwaliteit hoog in het vaandel wilt dragen.

LANCERING NIEUWE VOEDINGSDRIEHOEK


19/09/2017

Hij is er: de vernieuwde voedingsdriehoek.

Op zijn kop gezet, door elkaar geschud en verduurzaamd.

Sojaproducten deden hun intrede en er werd een bewegingsdriehoek aan toegevoegd. 

In tegenstelling tot de vorige driehoek vermeldt de nieuwe geen porties om verwarring te voorkomen , dit omdat de hoeveelheden zeer sterk individueel bepaald worden. 
Daarom zegt de nieuwe driehoek enkel wat we beter meer en minder eten.

De oude driehoek maakte geen onderscheid tussen de eiwitbronnen.
Bij de  nieuwe driehoek krijgen peulvruchten, vegetarische produkten een belangrijke plaats.
Vis en wit vlees zijn te verkiezen boven rood vlees.

Noten en gezonde plantaardige olien krijgen een prominente plek.

Ultrabewerkte producten als frisdrank, snoep, gebak, snacks, fastfood en alchol uit de driehoek gevallen.
ze zitten in de rode cirkel met de boodschap "zo weinig mogelijk"

DEELNEMER WEEK VAN DE DIETIST 2017


20 maart - 25 maart 2017

deelnemer van de week van de dietist 2017

Week van de smaak 2016


17/11/2016

Kookworkshop " niet alledaags"

Treed buiten je culinaire comfortzone!
Niet alledaags, ongewoon, bijzonder, zelfs in de keuken.
Eenvoudig te bereiden en toch lekker.
Onder vakkundige begeleiding van diëtiste Krista Vanderstappen maken we een gans menu. 

Zalmousse /Hapje met kikkererwtenpasta /tonijspread
                ∼
garnalen-mandarijn cocktail
                 ∼
pompoensoep "niet alledaags"
                 ∼
vis op Siciliaanse wijze
                 ∼
warme appelcider met dadeltruffel en kokosbolletje

 

Natuurlijk zetten we ons nadien aan de tafel om deze "niet alledaagse" gerechten te proeven.
De recepten van die avond zijn te vinden bij "recepten" op deze site.

 

 

 

 

 

 

 

Gezonde voeding voor senioren


18/11/2016

voordracht voor KVLV Nijverseel.

 

Kookworkshop : broodbeleg berelekker


05/11/2016

Het is niet zo eenvoudig om kinderen iedere dag hun aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te laten eten. De portie verspreiden over verschillende momenten op de dag is een goede oplossing. We willen je graag inspireren met een aantal gezonde broodbelegtips die de trditionele boterham met kaas of choco kunnen vervangen. 

In deze workshop ga je samen met je kind aan de slag en maak je de lekkerste boterhammen. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar en een begeleide ouder

 

 

in samenwerking met cc Asse en Logo Zenneland

Kookworkshop "gemeentepersoneel Opwijk"


30/09/2016

ontbijten met Alpro


29/05/2016

Het was een lekkere en gezonde ervaring eens te ontbijten in "het huis van de toekomst".
Welbedankt Alpro !

commissielid hogeschool


mei 2016

Gedurende de maand mei was ik actief in de peer reviewcommissie,
dit voor de hogeschool Erasmus te Brussel, opleiding voedings- en dieetkunde.

De school heeft een gedreven team dat gaat voor de student en de kwaliteit van de opleiding.
Er is een open en constructieve sfeer waardoor de school ons vertrouwen gewonnen heeft.
Een school om aan te bevelen! 

 

DEELNEMER WEEK VAN DE DIETIST 2016


27/03/2016

De opendeur was geslaagd! Iedere patiënt kon een wafeltje met gezonde vetten nuttigen en fris citroenwater drinken. Tevens werden er folders en staaltjes uitgedeeld. 

gezond ontbijt bij gezinsbond Affligem


20/03/2016

Ook in Affligem werd een gezond en gezellig ontbijt georganiseerd. Dit initiatief werd voor de eerste keer georganiseerd door de Gezinsbond op 20/03/2016 van 8.30 tot 11 uur. 
Om de bezoekers bij de staan met een woordje uitleg, was ikzelf en een collega diëtiste aanwezig. Iedereen kon beroep doen op ons deskundig advies. Een aanrader om volgend jaar ook aanwezig te zijn!

DEELNEMER WEEK VAN DE DIETIST 2015


14-20 Maart 2016

THEMA: MYTHES ROND GEZONDE VOEDING.

Van 14 tot 20 maart 2016 vindt de 12de editie van de week van de diëtist plaats, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Het thema dit jaar is: “Nonsens! Laat je niets wijsmaken, vraag raad aan je diëtist.” Jullie kunnen een afspraak maken (0477299672) om tijdens die week een gratis kennismakingsgesprek te hebben van 15 minuten.

Eén van de bekendste mythe: "Aardappelen zijn dikmakers, is echte nonsens!"

Het doel van dit thema is bepaalde mythes rond gezonde voeding te ontkrachten om zo de juiste voedingsinformatie in de belangstelling te zetten.

De diëtist is de expert als het aankomt op gezonde voeding!!!

Ben je benieuwd? Maak snel een afspraak.

GEZOND ONTBIJT BIJ GEZINSBOND OPWIJK.


28 Februari 2016

Er werd weer een gezond en gezellig ontbijt in Opwijk aangeboden, georganiseerd door de Gezinsbond op 28/02/2016 van 8 tot 11 uur.
Twee diëtisten , Krista Vanderstappen en Katrien Vandenbroecke, waren aanwezig om deskundige uitleg te geven.
Het was een groot succes, zeker een aanrader om volgend jaar ook aan deel te nemen!

WORKSHOP MINDFULL EATING


3 December 2015

Door Caroline Baerten Mindful eating is ontstaan uit Mindfulness, een wetenschappelijke methode die doeltreffend helpt om beter om te gaan met fysieke pijn en psychische problemen zoals stress, angst, depressie...
Dankzij mindful eating ontdek je zelf vele inzichten over je eetgewoonten en waar je persoonlijke stoorzenders zijn.
Het innerlijke bewustzijnsproces helpt je om elke dag opnieuw duurzame en de meest evenwichtige keuzes te maken.
Tijdens de consultaties tracht ik deze inzichten te integreren in mijn aanpak.

KOOKWORKSHOP : SEIZOENSGEBONDEN PRODUCTEN OP JE BORD.


19 November 2015

MINDER COURANTE VERWERKING VAN SEIZOENSPRODUCTEN

Organisatie: Gemeente Opwijk.
In samenwerking met Krista Vanderstappen.

Terwijl de klimaatsverandering de seizoenen in de war stuurt, dromen we tijdens de donkere winterdagen volop van de lente en stellen we ons vaak de vraag: welke groenten en fruit zijn seizoensgebonden en wat eten we best wanneer?

Diëtiste Krista helpt ons hierbij. In groepjes bereiden we, onder vakkundige begeleiding, een eigen driegangenmenu bestaande uit een voorgerecht, soep en hoofdgerecht. Natuurlijk zetten we ons aan tafel om al dit lekkers te proeven. We sluiten af met een lekker kopje verse thee of een kopje koffie met vers gemalen bonen. De recepten van die avond zijn te vinden bij “tips” / “recepten

DEELNEMER WEEK VAN DE DIETIST 2014


24-29 Maart 2014

Thema : Gezond tussendoor Van 24 tot 29 maart 2014 zetten de deelnemende diëtisten hun deuren open voor alle geïnteresseerde bezoekers.
De Week van de Diëtist, nu al aan zijn tiende editie, is de ideale gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de manier van werken van de diëtist en dit gedurende een kennismakingsgesprek van 15 minuten gratis aangeboden.

MEDEWERKER ONDERZOEK VOEDINGSGEWOONTEN


2014

ONDERZOEK VOEDINGSGEWOONTEN BELGISCHE BEVOLKING

Momenteel ben ik naast het werk in mijn praktijk ook medewerker van de voedselconsumptiepeiling 2014.

Er zullen 3200 personen in België bevraagd worden over hun voedselinname, leefgewoonten, lichaamsbeweging en voedselveiligheid.

De studie gaat uit van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ( WIV) , deze is een federale instelling. De resultaten verkregen uit de onderzoeken dienen om de gezondheid van de bevolking te verbeteren, te beschermen en op te volgen.

DEELNEMER WEEK VAN DE DIETIST 2013


18-23 Maart 2013

Thema : Vlees, vis, eieren en vervangproducten.

Van 18 tot 23 maart 2013 zetten de deelnemende diëtisten hun deuren open voor alle geïnteresseerde bezoekers.

De Week van de Diëtist, nu al aan zijn negende editie, is de ideale gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de manier van werken van de diëtist en dit gedurende een kennismakingsgesprek van 15 minuten gratis aangeboden.